Accions del document

Edició 2011

Comparteix Share
La setena edició del Premi va rebre un total de 12 propostes innovadores
Podeu consultar un resum de les 12 propostes que es van presentar, i en el cas de que els seus autors hagin donat el seu consentiment, podreu trobar-hi també els treballs complets.
Els projectes guanyadors de la setena edició del Premi van ser:
 • En primer lloc, Augmented UPC, dels autors Daniele Lezzi, membre del PAS UPC i del Barcelona Supercomputing Centre, i José Carlos Sancho Pitarch, membre del Barcelona Supercomputing Centre.
  El projecte guanyador proposa un servei per a smartphones que utilitza les eines de realitat augmentada per millorar l'accessibilitat dels continguts i dels serveis de la UPC, així com millorar significativament l'orientació dins el campus d'estudiants, visitants i persones amb discapacitats.

  La realitat augmentada és una nova tecnologia que permet afegir informació virtual d'Internet a la informació física real ja existent. Amb la realitat augmentada podem mostrar de forma més eficient els continguts d'Internet de la UPC als usuaris o visitants del campus. La informació sobre el món real al voltant de l'usuari es converteix, d'aquesta manera, interactiva i digital. L'usuari pot veure a través dels dispositius mòbils, com ara els smartphones o les tablets, els continguts web de cada departament de la UPC, així com informació d'esdeveniments temporals i notícies de la Universitat, de forma més ràpida i accessible.

  El sistema permet millorar l’orientació i accessibilitat als campus, mitjançant la visualització de les adreces dels edificis, de les entrades adaptades i de les rampes disponibles a les voreres.

  Per aplicar la proposta es faria servir la plataforma KHARMA, un programari lliure de realitat augmentada, que utilitza eines de geoposicionament i de contingut HTML. Una tecnologia que obriria la porta a la creació de nous serveis útils i essencials com ara la navegació personalitzada.

   

 • El segon guardó va ser per U4U-University for you, presentada per Ramón Navarro i Victor Fernández de Alba, membres del PDI del departament DIPSE i d'UPCnet respectivament.
  El projecte ‘U4U’ proposa un nou entorn digital per a les interaccions del trinomi alumne-professor-universitat, proveint a aquests tres col·lectius d'una eina que millori les seves relacions i la seva comunicació, propiciant sinèrgies úniques a l’entorn universitari.

  Actualment, la relació telemàtica estudiant-professor-universitat a la UPC es realitza a través d’eines web 2.0, especialment a través de la plataforma Moodle. Aquesta eina proporciona les funcionalitats necessàries que fan realitat la comunicació en els processos d’aprenentatge i en la relació de l’estudiantat amb la universitat i el seu professorat. ‘U4U’ proposa millorar el campus virtual de la UPC, afegint una capa superior a Moodle per millorar-ne la usabilitat i accessibilitat. La idea és crear una interfície nova, moderna i amb valor afegit, acostant les tecnologies més punteres a les que ja s'utilitzen a la universitat, millorant la ubiqüitat gràcies a nous desenvolupaments adaptats a dispositius mòbils.

  Per aconseguir-ho s’han fet desenvolupaments a les aplicacions natives d’iOS (iPhone/iPad), d’Android i d’aplicacions web amb usabilitat millorada i adaptada a dispositius mòbils.

  Les funcionalitats més importants que es proposen són les notificacions d'esdeveniments, qualificacions, informació sobre les assignatures, comunicació professorat-estudiantat via xat, exportació i sincronització del calendari i accés a l'expedient de l'estudiant, entre d'altres.

Emmarcats dins del Pla d'Innovació d'UPCnet, durant el segon semestre de 2011 s'han realitzat dos prototipus funcionals de les aplicacions proposades en aquests dos treballs guanyadors de la darrera edició del premi, amb la voluntat de què puguin formar part d'una aplicació mòbil de la UPC que començarà a desenvolupar-se al 2012. Aquesta aplicació, que serà nativa i estarà disponible per a les principals plataformes de dispositius mòbils, inclouria per tant, un mòdul de realitat augmentada inspirat en "Augmented UPC" i eines de comunicació i col·laboració entre el PDI i l'estudiantat, com les descrites en la proposta "U4U-University for you".

El lliurament de Premis va tenir lloc a l'Auditori de l'Edifici Vèrtex de la UPC, en el marc de la Nit de la UPC
L’acte de lliurament del Premi Davyd Luque 2011 va tenir lloc a l'Auditori de l'Edifici Vèrtex, el 14 de juny de 2011, a les 19 h, en el marc de la Nit de la UPC.
Podeu veure dos vídeos de l'esdeveniment:
- Lliurament del primer premi i
- Lliurament del segon premi
darrera modificació: Febrer 2012
Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
RSS RSS Accessibilitat Avís legal   UPCnet.
© UPC (obriu en una finestra nova) . Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech